joi, 7 septembrie 2017

In ce merita si in ce nu merita sa investesti

Probabil ca si mine de multe ori v-ati aflat in magazinul de pescuit si dupa ce ati luat tot de pe lista, ati ajuns sa platiti si ati constatat ca aveti de platit o suma foarte mare. Primul lucru care iti vine in minte este" pentru ce platesc eu atat de multi bani?". Cand ajungi acasa incepi sa iti faci un calcul si vezi ca produsele pe care le folosesti sunt de calitate, dar oare ce e important sa fie de calitate si ce nu. In cele ce urmeaza o sa descriu in ce am considerat eu ca trebuie investit si in ce nu.

Lucrurile cele mai importante atunci cand pescuiesti de placere si nu numai, sunt cele care tin de camping si aici ma refer la cort, pat, sac de dormit, lada frigorifica, aragaz. De cele mai multe ori pescarii, lasa pe ultimul plan lucrurile astea si investesc cu mult mai mult in altele care nu iti aduc neaparat satisfactie si nu te ajuta sa te simti bine. O sa exemplific de ce consider atat de importante aceste lucruri:

Cortul

Cortul este foarte important atunci cand faci partide mai mari de 24 de ore, cand vremea se poate schimba si in loc sa fi linistit chiar daca vine o ploaie, trebuie sa te strangi sub o umbrela. Chiar daca ai cort si nu ai unul cat de cat bun, poate sa iti strice partida de pescuit. Am prins intr-o partida, 3 zile de ploaie continua, in momentul respectiv iti dai seama cat de important e cortul, care iti permite sa fi uscat. Am mai stat o noapte in Noiembrie cand era cod portocaliu de vant, cortul a fost cel care mi-a oferit protectie, cand afara te chinuiai sa nu ingheti.

Sacul de dormit

Este foarte important in sezonul rece si conteaza cat de gros este si cat de bine poate sa faca izolarea termica. Pe undele balti ai acces la priza si poti sa bagi o aeroterma in cort sa te incalzesti, dar in cele mai multe cazuri, sacul de dormit este cel care iti ofera confortul termic. Vara fie ai un alt sac mai subtire, fie ai o simpla patura.

Lada frigorifica

O sa scurtez totul spunand ca nimic nu se compara cu o bautura rece in sezonul cald. Un alt lucru important este ca e bine sa nu te trezesti ca ti s-a stricat mancarea cand esti pe balta singur, nu poti sa pleci de pe balta si ramai eventual doar cu niste conserve.

Aragaz

Sunt multi care se duc pe balta cu 2-3 conserve sau cu gratar, dar cand stai mai multe zile, vrei sa manananci ceva cald, mai ales cand e frig. Un ceai cald, iti da forta si iti revii dupa o noapte friguroasa.

Echipamentul de pescuit, este undeva la mijloc, este important, dar nu atat cat considera unii. Pe multi i-am vazut cu bete, mulinete si accesorii care costau cateva mii de euro si aveau un pat de proasta calitate, un cort mic in care trebuia sa ste ghemuiesti ca sa intri. Pentru fiecare primordiale sunt cu totul alte lucruri. Pentru mine unul, este sa am lansete adaptate stilului meu de pescuit, mulinete bune care sa nu-mi creeze probleme si aceesorii care te tin in legatura cu pestele (ace, clipsuri, fire) de calitate medie.

In ce nu investesc foarte mult sunt consumabilele de joasa factura, adica conuri, stopere de orice fel, tot ce inseamna PVA, elastice, anouri, tuburi siliconice, varnis, cutiile de pescuit, gentile. Spre exemplu, stoperele de la Korda sunt ceva de genul 10 lei, iar unele noname sunt 1 leu, o rola de PVA noname e 19 ron / 10 m, una de firma poate sa ajunga si la 50 ron. Diferentele de pret sunt in general de 10/20 ron pe fiecare produs in parte. In momentul in care aduni o sa vezi ca pot aparea diferente de costuri si de 500 ron, cand cumperi pentru un intreg sezon.

Fir intins!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu