miercuri, 1 octombrie 2014

Romanul, incultura si pescuitul

Scriu aceste randuri in urma vizionarii unor poze foarte urate, cu o crapoaica de 27 de kg prinsa in Delta Dunari, ce a ajuns sa fie macelarita si transata. Nu sunt genul care sa nu manance peste, dar de la a manca peste si pana la a omora un peste care poate asigura continuitatea speciei este cale lunga. O crapoaica de 27 de kg depune peste 1 kg de icre, din acel kg de icre probabil undeva 200 / 300 de pesti ajung sa treaca de prima vara, iar la maturitate probabil ajung undeva la 20-30 de pesti, atunci de ce sa omori acest peste, daca el iti poate oferi mult mai mult. Ei bine va spun eu de ce, pentru ca cel care l-a prins nu gandeste si instinctul primar ii dicteaza ce sa faca.

Cam asa au ramas baltile si raurile din tara noastra fara peste, pentru ca unul si altul nu respecta sub nici o forma natura, nu ii intereseaza daca o sa mai prinda peste si alti, ii intereseaza doar momentul trait si atat. Care e sansa ca un pescar sa se intalneasca cu un asemenea peste pe Dunare, Olt sau balti de la noi din tara, va zic eu, infime. Ceea ce nu realizeaza idiotul care a omorat pestele este ca datorita celor ca el, tot ceea ce inseamna pescuit la noi in tara lipseste cu desavarsire. Imi doresc sa pot merge cu copilul meu la pescuit si sa vada cum arata un crap, un somn, un lin si alte specii de pesti, dar la cum stau lucrurile nu cred ca va avea ce vedea.

Un alt factor decisiv in toata povestea asta il au autoritatile, care dis au instrumentul pentru a face ceva, nu o fac din cauza ca nu ii intereseaza sau ca isi iau foarte multi bani pentru a nu face nimic, iar noi pescarii corecti, care platim permisul de pescuit, ne ducem pe rau si ne controleaza de zici ca suntem cei mai mari braconieri, iar daca intrebi de cei cu plase, ti se da un raspuns in sictir "Aia au permis de pescuit industrial". Cum or avea permis de pescuit industrial cand ei pescuiesc tot anul fara oprire, exista oare permis de pescuit si in perioada de primavera cand depun majoritatea pestiolor icrele? Nu exista, dar exista bani care se invart si atunci exista autoritati pe care nu le intereseaza.

Oare cum se poate ca o tara cu 18 mil de locuitori sa aiba 10 de magazine de pescuit (prin magazin de pescuit intelegem ceva serios, nu dugheana de la Obor), cand in Ungaria sunt peste 100, oare de ce a dat Gipo faliment, pentru ca nu mai ai ce sa pescuiesti la noi, ca pescar de C&R, daca te duci pe ape salbatice, nu prinzi peste si nu ca nu ai sti, ci pentru ca nu exista pestele pe care il vizezi tu, iar pe ape salbatice nu poti sa te culci pentru ca baietii cu plase sunt pe faza si imediat ramai fara scule si poate pleci si batut de pe lac.

In concluzie, pana nu o sa se schimbe ceva, o sa avem acelasi tratament ca pana acum, o tara frumoasa, cu multe balti cu peisaje superbe, dar fara peste si fara pescari.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu