Noi, pescarii, suntem de multe ori in situatii penibile. Stam cate 2-3 zile pe o balta si nu reusim sa prindem macar un peste. M-am aflat de multe ori in situatia asta, cand datorita lipsei de inspiratie si a altor factori am plecat de pe balta fara sa prind macar un peste. Dupa ce termin o partida, imi vin in cap o gramada de fraze: "daca stateam pe locul ala prindeam"; "daca nu nadeam asa de mult prindeam"; "daca nadeam cand trebuia prindeam" si multe altele. De multe ori ne aflam pe balta si parca ne blocam si nu putem sa mai gandim lucid, parca suntem hipnotizati de apa pe care o avem in fata. Ce putem face pentru a ne schimba soarta:
1. Mutatul de pe un vad neproductiv pe unul productiv
Anul trecut eram in primavara pe un lac, iar in dreapta mea erau 2 pescari, dupa ce au auzit ca in partea mea stanga au existat trasaturi, s-au mutat in stanga mea, am prins eu un peste dupa care au prins si ei. Asta inseamna sa nu te intereseze altceva decat pestele. Eu unul cand ma asez pe un loc, nu ma mai mut nici daca ma bati, pai sa stau sa iau iar toate sculele si cortul la plimbare, niciodata. Dar uneori pentru a prinde peste trebuie sa faci si lucrul asta, pana la urma pescarul e un fel de vanator, care trebuie sa mearga dupa ceea ce tinteste. Cu alte cuvinte, daca pana anul asta nu eram pregatit sa ma mut pentru a prinde peste, de anul asta de fiecare data cand o sa trebuiasca sa ma mut o sa o fac daca o sa am posibilitatea. Stiu multi pescari care ar spune "Ce sens are sa ma mut?", si daca stai pe loc ce faci? Astepti pur si simplu sa treaca timpul sa te duci acasa si atat. Daca iti este clar ca peste se afla in cu totul alta parte decat esti tu si ai cum sa ajungi acolo fara sa deranjezi alte personae, atunci o faci fara problema.
2. Sa ai de toate pentru toti
Ce vreau sa zic prin asta este sa fi pregatit ca in orice moment sa schimbi nada si sa ai cu ce. De exemplu, eu anul trecu m-am aflat in situatia in care aveam doar un anumit tip de bile la mine de o singura marime. Cand am fost la Horgesti, aveam doar belachan la mine, intr-adevar foarte bine uscate, dar belachanul se inmoaie destul de usor si ma aflam in ipostaza in care bilele de carlig nu erau sufficient de tari ca sa reziste atacurilor de raci. Dupa o ora scoteam montura fara momeala. Din cauza asta am fost nevoit sa schimb lansetele din ora in ora, iar pentru a prinde peste mare trebuie sa lasi lanseta pe loc mai mult nu doar o ora. Cu putin noroc am reusit sa fac rost de cateva bile din alta gama si am avut cu ce sa dau. In concluzie, in momentul in care pleci pe o balta trebuie sa ai la tine o nada si o momeala cat mai diversa, pentru ca de multe ori poti sa fi surprins de raspunsul pestelui. Asa ca de acum in colo voi avea la mine nada si momeala cat mai diversificata.
3. Echipamentul potrivit
Tot la Horgesti m-am aflat in situatia de a nu putea planta pentru ca nu aveam barca si locurile bune erau undeva la 140-160 de metri de mal. In momentul in care lansam aveam impresia ca arunc 2 metri din cauza marimii lacului. Asa ca eram suparat oarecum pentru ca eram intr-o postura ingrata, pestele era fix in fata mea la 140 de metri, iar eu nu aveam cum sa pescuiesc acolo niciodata. Singurul obiect care ma putea ajuta era o barca, pe care nu o aveam. Nici anul asta nu am reusit sa imi cumpar una, dar cu timpul sper ca o voi face.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu