miercuri, 27 martie 2013

Prima partida pe 2013

Inceputul fiecarui sezon de pescuit aduce cu el  bucurii pentru ca putem sa ne exersam hobby-ul mult dorit. Pregatirile pentru prima partida incep inca de iarna, cand citesc diferite tehnici de pescuit si stiluri de a aborda o partida pe apa rece. Poate ca cele mai grele momente pe balta sunt cele cand temperatura este scazuta. Ca si anul trecut am ales pentru inceputul de sezon am ales o balta care sa tina peste si care sa raspunda bine la nada. Moara Vlasiei este o balta foarte buna pentru inceputurile de sezon timpurii pentru ca iti ofera sansa sa prinzi peste relativ repede. Eu pentru aceasta partida m-am pregatit cu pastura, bile solubile si cea mai importanta arma pentru primavara pup-upuri. Din cate am mai citit o foarte mare importanta o au lichidele nutritive si aromele pe baza de alcool. Asa ca am luat exact aceste produse.

Chiar in saptamana cu partida a fost o vreme foarte capricioasa, adica ba era soare, ba era inorat, ba cald, ba frig. Lucrul asta nu lasa pestele sa se preocupe de mancare ci mai mult de confortul termic. Ma asteptam la o partida foarte grea, intrebarea era daca sa ma duc pentru 24 de ore pe balta sau doar pentru 12 ore. Desi ca orice pescar imi doresc sa petrec cat mai mult timp pe balta, in noaptea in care puteam sa ma duc pe balta se anuntase ploaie si frig, iar in capul meu era un lucru clar ca nu o sa mearga pestele asa ca am ales partida scurta. Ajuns pe balta ma intalnesc cu vechi prieteni si cunostinte noi. Odata descarcate sculele din masina, incep sa imi instalez toate cele trebuincioase, fac repede pastura cu bile sfaramate si niste seminte preparate cu ceva timp in urma si congelate. Torn in pastura cu csl si diferite lichide nutritive pentru atractie. Imi fac aproximativ 10 saculeti solubili si incep sa imi lansez monturile la apa. Am incercat pastura in saculet solubil cu pop-upuri. Nu a trecut mult si norocul imi suradea, vine prima trasatura, intep, mulinez si la un moment dat simt ca s-a intepenit linia principala. Trag stanga, trag dreapta, dupa care simt cum se zmuceste ceva la capatul celalalt. Parca era un somn nu crap, trageam de firul de 0.25 si parca nu vroia sa se rupa. Incet incet ajung cu inaintasul pe tambru si incep sa fortez, incercand sa scot pestele la suprafata. Imi dau seama ca linia principala era prinsa de o bucata de sarma, iar de acea bucata de sarma era prins un peste. Cu chiu cu vai aduc pestele la minciog si sunt bucuros ca l-am salvat de la chin. Cred ca toata iarna a tarat montura respectiva dupa el.
 
6 kg
 
 
Dupa acest peste se lasa o liniste solemna asupra statiei si incepem sa vorbim ba de una, ba de alta, de balti, de bile, de ace si asa mai departe. Intr-un final la ora 11 statia imi da 2 bipuri scurte care auntau prezenta unui peste. Astept pana ia fir si intep, pestele era usor, in 3 minute era in minciog si in alte 2 pozat si eliberat.
 
3 kg
 
Deja eram multumit pentru ca reusisem sa prind 2 pesti din care 1 chiar la momeala lansata. Am folosit pentru atractie pop-upuri de 10 mm de la Dynamite bait pe baza de fructe, de culoare portocalie. Schimbam momeala cam la o ora si tot ce faceam era sa schimb popupul si sa agat un saculet solubil de carlig. In jurul orei 13 in timp ce vorbeam la telefon am o trasatura care pleaca cu fir de pe tambur puternic. Intep, mulinez insa imi dau seama imediat ca era un peste mic. Il aduc la saltea si ii trag o poza.
 
4 kg
 
 
 
Dupa ora 2 a inceput sa bata un vant foarte puternic din stanga si era foarte greu sa mai ating distantele unde se hraneau pestii. Pe la ora 4 m-am apucat sa strang si la 5 am plecat de pe balta, multumit de partida si de cei 3 pesti, care chiar daca nu au avut greutati mari, au oferit un drill mult asteptat in perioada rece. Ca si concluzie as spune ca primavera este greu sa faci pestele sa manance in partide scurte. Trebuie sa petreci mult timp pe balta pentru a putea prinde pesti capitali. Partidele scurte ne ofera confortul de care avem nevoie si pesti destul de frumosi.
 
 
Fire intinse tuturor care ies la pescuit in perioada rece. 


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu